Foto Rittig

Jak vybrat digitální fotoaparát

Pokud plánujeme koupi digitálního fotoaparátu, je dobré si uvědomit pár věcí.


Pokud plánujeme koupi digitálního fotoaparátu, je dobré si uvědomit pár věcí – co a za jakých podmínek budeme fotit, jaké požadujeme nároky na výslednou kvalitu snímků a také kolik chceme do fotoaparátu investovat.

Každý fotografuje něco jiného, a každý klade na fotoaparát jiné požadavky. Podle toho můžeme rozdělit digitální fotoaparáty do tří základních skupin, které se liší svými funkcemi:

1. Kompaktní fotoaparát

Je ideálním řešením pro ty, kdo chtějí zaznamenávat svou rodinu a přátele, dovolenou a všechny hezké okamžiky každodenního života. Bez zvláštních požadavků a složitého nastavování přístroje. Kompaktní fotoaparát má jednoduché ovládání, dostatečné množství scénických režimů a zoomem, optimálním pro tento způsob fotografování. Jejich velkou výhodou jsou malé rozměry, a proto jej můžete mít bez problémů neustále u sebe. Na druhou stranu nenabízí takové možnosti jako digitální fotoaparáty jiné řady.

2. EVF zrcadlovka

Tento typ fotoaparátu je určen již pro náročnější uživatele, kteří si chtějí pohrát s nastavením fotoaparátu, a mají vyšší nároky na kvalitu snímků. Díky nabízeným funkcím nabízí širší možnosti pro vytvoření snímku. Místo optického hledáčku disponuje malým displejem, jako je tomu u videokamer. Na displeji se uživateli objeví přesně to, co bude zachyceno na výsledném snímku.

Zoom je u těchto typů většího rozsahu a dokáže již přiblížit vzdálené objekty, podobně, jako je tomu u dalekohledu. Nevýhodou jsou větší rozměry, hmotnost a pořizovací cena fotoaparátu.

3. Digitální zrcadlovka

Je vhodná pro pokročilé amatéry a profesionály, kteří mají vysoké nároky na kvalitu výsledných snímků. Ideální zejména pro focení rychlých akcí a sportů. Jejich výhodou je možnost použít výměnné objektivy podle potřeby a velké možnosti při pořizování snímků. Sami můžete zvolit ideální optiku pro danou situaci a scénu.  Nevýhodou je jako u EVF zrcadlovky větší rozměr, hmotnost a vyšší pořizovací cena.

Výběr objektivu

Objektiv má na kvalitu výsledných snímků zásadní vliv. Jeho výběr by se proto neměl podceňovat. Důležité parametry pro výběr objektivu jsou:

  • ohnisková vzdálenost (zoom) – udává úhel záběru, čím menší ohnisková vzdálenost, tím větší zorný úhel. Pro vzdálenější motivy je vhodné volit větší ohniskové vzdálenosti, naopak pro fotografování v interiéru se hodí fotoaparát s menší hodnotou. 
  • světelnost objektivu – schopnost objektivu propouštět světlo. Čím je číslo nižší, tím více světla je schopen objektiv propustit a tím stačí kratší časy ke správné expozici snímku.
  • stabilizátor obrazu – pomáhá zamezit rozostření snímků vlivem chvění fotoaparátu.
  • rychlost ostření – důležitý parametr plánujete-li fotit sport nebo zvířata

Výrobce fotoaparátu

Dalšími kritérii pro rozhodování je například výrobce. Na trhu jsou k dostání fotoaparáty od nejrůznějších firem. V takovém případě lze na internetu nalézt recenze fotoaparátů a odborné hodnocení konkrétních fotoaparátů. Není na škodu si přečíst i nějaké diskuze o daných modelech a na základě všech informací se rozhodnout pro kvalitní výrobek.



{##}