Foto Rittig

Fotografujeme vánoce

Když vánoce se blíží, těšíme se na svátky, které by měly být naplněny klidem a spokojeností.


Vánoce se blíží, těšíme se na svátky, které by měly být naplněny klidem a spokojeností. A taková atmosféra by měla být zachycena i na snímcích.  Máme pro Vás několik tipů, jak sváteční dny vyfotit co nejlépe a zároveň zachovat tu vánoční neopakovatelnou atmosféru. Obecně je třeba si připravit alespoň základní plán toho, jak a co budete fotografovat.

Připravte se a plánujte

Máte-li vše naplánováno, máte nakročeno k úspěchu. Hlavní je si promyslet, co vlastně chceme fotografovat. Zda se zaměřit na momentky nebo celkovou reportáž z vánoc. Velmi důležitá je také příprava. Nabité baterie, kontrola funkčnosti fotoaparátu a vybavení, prázdná paměťová karta apod.

Nastavení fotoaparátu

Atmosféru vánoc budete fotit z velké části v interiéru. Musíte tedy tomu přizpůsobit i nastavení fotoaparátu. V interiéru se mění teplota i barva světla, rozsvěcují se žárovky, zářivky a různá světýlka nejen od vánočního stromku. Obvykle stačí automatické nastavení, ale nikdy není na škodu si připravit správné vyvážení bílé při fotografování. Umí-li váš fotoaparát snímat do RAWu, využijte to.

Vše dokumentujte

Zachyťte všechny důležité kroky – slavnostní přípravy, slavnostní večeře nebo vánoční večírek. Foťte a foťte. Čím více momentů zachytíte, tím více pak budete mít z čeho vybírat. Nejdůležitější momenty jsou příprava a průběh štědrovečerní večeře a samozřejmě rozbalování dárků.

Rozbalování dárků

Rozbalování dárků, je zvláště pro děti velká událost. Před příchodem k nazdobenému stromečku s dárky přepněte na režim sériového snímání. Zachytíte tak nejlépe emoce, radost v dětských očích, údiv nad nečekanými dárky apod. To vše zachytíte nejlépe při sériovém snímání.

Nezapomínejte na pozadí

Pracujte s hloubkou ostrosti. Nejlépe dokreslíte atmosféru vánoc, když na pozadí nějakého detailu či portrétu bude například nezřetelná silueta ozdobeného vánočního stromku.

Vánoční osvětlení

Pro dotvoření celkové atmosféry vánoc by neměly chybět fotografie vánočního osvětlení – světla v oknech, nazdobené stromky u domů, nazdobená zahrádka či ozdobně nasvícené stavby.  Zde se držte jednoduchého pravidla. Fotografujte těsně po západu slunce, dříve než je tma.  Umělé osvětlení tak na nich skvěle vynikne. Je to stejný princip jak u noční fotografie.



{##}